Hallgass rám!

Üdv mindenkinek! Ez egy (elsősorban rockzenei) lemezkritikákkal foglalkozó blog. Kellemes böngészést!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Rammstein - Liebe ist für alle da

2009.12.16. 14:54 | Blackmore | Szólj hozzá!

Mostanában divat a Rammsteint fikázni azzal az indokkal, hogy nem képesek megújulni, ugyanazt a zenét játsszák megalakulásuk óta. Kérdem én: és akkor mi van? Az AC/DC majd 40 éve játssza ugyanazt, még ha kicsit más stílusban is, mégis a mai napig nem lehet megunni, amit csinálnak, és senkinek egy rossz szava nincs rá.

A másik dolog, hogy a Rammstein új lemezén igenis érezhető a változás. Egyfajta érettséget sugároz a lemez, úgy tűnik, benőtt a fiúk feje lágya. Némiképp a stílus is változott: megtartva a régi rammsteinos jegyeket, egy kis változatosságot jelent az a finom gothos beütés, ami az egész lemezen jelen van, főleg a billentyűknek köszönhetően.

A lemez a Rammlied sejtelmes intrójával nyit, majd hamarosan megszólal az összetéveszthetetlen énekhang, és kb. egy perc után beindul a gépezet. Amellett, hogy szerintem a zenekar történetében először hallunk női kórust (ami nagyon jól illik ehhez a lassú, mégis döngölős számhoz), ez már a harmadik nóta, aminek "Rammstein" a refrénje. Hiába, no, szerénység mindenek felett!

Az Ich tu dir weh swingelős tempójával folytatódik az album, majd egy fanfárral (!) elkezdődik a Waidmanns Heil zakatolása, amiben én az Adios című számot vélem visszaköszönni a Mutter albumról. Következik a Haifisch, szintén swinges tempóval, ez mostanában nagyon tetszhet a zenekarnak. Érdemes elgondolkodni, milyen jól illene egy ilyen számhoz a magyar nyelv ritmusa (hazai zenekarok, figyelem!).

Bevallom, fogalmam sincs, mit takar a B******** cím, valószínűleg valami csúnya lehet. Ezúttal egy bluesos, viszonylag gyors 3/4-es tempót kapunk; egy egyáltalán nem bluesos, ám fejleszaggató riffel, amit tudtam volna még egy kicsit tovább is hallgatni. Jön az elmaradhatatlan ballada, amiből kiderül, hogy Till szépen is tud énekelni, bár itt már kissé zavaró a német nyelv. A dobot érdemes figyelni (már amikor van), egészen izgalmas dolgokat játszik!

A Wiener Blut szépen építkezik a komolyzenei indításból, majd amolyan SOAD módra csendes és hangos részek váltakoznak - na azért összekeverni nem lehet őket! Schneider itt is kifejezetten jó dolgokat csinál, nemcsak az unalmas 4/4-et lehet ütni! Majd jön a lemez slágere, a Pussy, aminek a klipje nagy botrányt csinált (mondjuk ki: elég erősen szexelnek benne). Egy hozzáértő barátom szerint nem alkalmaztak dublőrt, tényleg a zenekar tagjainak volt ilyen jó napjuk a forgatáskor. Magáról a számról annyit, hogy a klasszikus Rammsteint idézi, és most először félig angol a szöveg (ha az Amerika 1 sorát nem számítjuk), bár Herr Lindemann kiejtése néha kissé fura.

A címadó dal katonás indítása ismét meglepetés, de többé-kevésbé ez a szám is a gyökerekhez nyúl vissza. A Mehr szépen indít, kevésbé szépen folytatódik, majd a(z aranymetszés szerint elhelyezett) csúcspont után szárnyaló dallamokat hallhatunk! Ez is ritkaság a bandától. Az utolsó szám ismét lírai, de szerencsére ilyenből még mindig nincs annyi, mint az előző két albumon. Csak gitár és billentyű kíséri az éneket és a... fütyülést! Utóbbi elég vicces; nem tudom, ki követte el, de szerintem a 80 éves Pista bácsi egy pohár gondűző borocska mellett.

Összességében korrekt lemez született, pont annyi újítással, amennyi kell, és ez kellemes meglepetés a Reise, reise és a Rosenrot színvonalbeli esése után. Ugyan még mindig nincs annyi pörgős szám, mint a Rammstein fénykorában, de most először érzem, hogy a lassabb tempójú dalok se fulladnak unalomba.

Hölgyeknek (és más hajlamú uraknak) ajánlom a deluxe kiadást, amelyhez mellékelnek 6 db, az együttes (hím)tagjairól mintázott játékszert. Ha a zenehallgatás mégsem szerezne elég kellemes percet...

Értékelés: 9/10

Számlista:
01. "Rammlied" 5:19
02. "Ich tu dir Weh" 5:02
03. "Waidmanns Heil" 3:33
04. "Haifisch" 3:45
05. "B********" 4:15
06. "Frühling in Paris" 4:45
07. "Wiener Blut" 3:53
08. "Pussy" 3:57
09. "Liebe ist für alle da" 3:26
10. "Mehr" 4:09
11. "Roter Sand" 3:59

Felállás:
Richard Kruspe – gitár
Paul Landers – gitár
Till Lindemann – ének
Oliver „Ollie” Riedel – basszusgitár
Christoph „Doom” Schneider – dob
Christian „Flake” Lorenz – billentyű

Kiadás éve: 2009
Kiadó: Universal, Vagrant
Honlap: www.rammstein.de

Címkék: rammstein metal 2009 liebe ist für alle da

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgassram.blog.hu/api/trackback/id/tr201602300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása